PRZEPISY CUKIERNICZE

  • RĘCZNIE ROBIONE TRUFLE CZEKOLADOWE

    A czy zdarzyło się Wam, otworzyć drzwiczki swojej tajemnie strzeżonej  szafki ze słodyczami i z wielkim zdziwieniem, przecierając oczy stwierdzić, że w środku jest ….. ale tylko Echo?

        Jest na to szybka rada! Zrobić własne pyszne czekoladowe smakołyki i raczyć się nimi do woli. A być może i nawet podarować je w prezencie w dowód przyjaźni lub wdzięczności, albo tak po prostu od serca!

        Robienie trufli to sama przyjemność, można zaangażować innych domowników, dzieci, albo nawet spotkać się z przyjaciółmi na wspólnym czekoladowaniu.

    Do przygotowania podstawowej bazy, którą będziecie mogli później dowolnie wzbogacać o różne dodatki i smaki będą potrzebne:

    Składniki:

    •          280 g czekolady deserowej (52-58% kakao) w pastylkach
    •          220 g czekolady mlecznej lub deserowej (52-58% kakao) w pastylkach
    •          3 łyżki masła
    •          Papier pergaminowy
    •          250 ml śmietanki kremówki (tłuszcz pow. 30%)
    •          1 łyżka syropu klonowego
    •          60 ml brandy, armaniaku lub koniaku
    •          Posypki do obtaczania i dekoracji trufli: 
      posypka waflowamaczki cukrowekakao, wiórki kokosowe
      lub pokruszone rzechy

    Czas przygotowania:

    •          Całkowity czas: ok.1,5h

    Przygotowanie:

    1.      Mikrofali lub kąpieli wodnej roztop 280 g czekolady deserowej. Po pełnym roztopieniu czekolady odstaw ją do lekkiego przestygnięcia.
    2.      Podgrzej (ale nie gotuj)  śmietankę kremówkę z syropem klonowym w małym garnuszku. Wlej zawartość do roztopionej czekolady i pozostaw na 2 minuty. Dodaj masło. Za pomocą szpatułki (łopatki) zacznij mieszać zaczynając od środka kolistymi ruchami, aż do pełnego połączenia z czekoladą i uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Dodaj brandy, wymieszaj i wstaw do szklanego naczynia do lodówki na 60 minut.
    3.      Wyjmij naczynie i za pomocą łyżeczki wydziel na papierze pergaminowym nieduże porcje, które później uformują trufle. Całość włóż do lodówki na kolejne 30 minut.
    4.      Rozłóż posypki do obtaczania trufli na kilka talerzyków tak, aby mieć do nich swobodny dostęp do obtaczania.
    5.      Podgrzej pozostałe 220 g czekolady, ale tym razem postaraj się, aby czekolada nie przekroczyła temperatury 32 stopni Celsjusza – wytworzy to jędrny i jednolity płaszcz (zalecamy użycie termometru kuchennego). Jeśli ci się nie uda nie przejmuj się (płaszcz będzie nieco miękki po zastygnięciu)
    6.      Wyjmij wcześniej przygotowany ganach do trufli z lodówki i zacznij tworzyć palcami okrągłe kształty truflowe wg. uznania. Możesz użyć bez-talkowych rękawiczek winylowych lub lateksowych.
    7.      W rozpuszczonej czekoladzie zacznij obtaczać w trufle tak, aby w pełni pokryć je czekoladą tworzącą płaszcz.
    8.      Następnie obtocz trufle w posypkach wg. uznania pozostawiając każdą z trufli na 10 sekund w posypce, aby dobrze przywarły. Umieść trufle na papierze pergaminowym w suchym i chłodnym miejscu na około 60 minut. Wyroby. Trufle smakują najlepiej w temperaturze pokojowej.
  • PLACEK MAŚLANO- MARCEPANOWY NA DELIKATNYM CIEŚCIE DROŻDŻOWYM

    Jak zrobić ciasto drożdżowe, czyli przepis na proste ciasto drożdżowe

    Składniki na ciasto drożdżowe:

    •          850 g mąki pszennej, typ 550
    •          50g drożdży
    •          100g cukru
    •          500g mleka 3,2%
    •          90g masła
    •          7g soli
    •          Wanilia, cytryna

    Składniki na nadzienie marcepanowe:

    Ponadto:

    Płatki migdałowe, cukier kryształ

    Przepis na blachę 60 x 40

    Przygotowanie ciasta:

    Zagnieść ciasto drożdżowe ( mikser: 2 min na wolnych obrotach/ 10 min na szybkich obrotach, temperatura ciasta: ok. 22/24 st. C )

    Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45min w temperaturze pokojowej; następnie zagnieść i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Rozwałkować ciasto drożdżowe na wielkość blachy i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h.

    Przygotowanie nadzienia:

    W celu wykonania nadzienia wymieszać surową masę marcepanową, masło i pomadę/lub miód na gładką masę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe posmarować mlekiem, punktowo rozmieścić  szprycując do wewnątrz nadzienie marcepanowe i posypać płatkami migdałowymi z cukrem kryształowym.

    Jak długo piec ciasto drożdżowe

    Ciasto z reguły pieczemy w temperaturze ok. 200 st. C ok. 25 min. wszytko zależy oczywiście od piekarnika jaki mamy do dyspozycji, dlatego zawsze warto sprawdzić stopień wypieczenia przed wyjęciem z piekarnika.

    Jeżeli macie swój sprawdzony przepis na drożdżowiec również możecie go użyć i nadziać masą marcepanową.

    Smakuje obłędnie!!! Gwarantuje 

    Przepis oryginalny od Lubeca Marzipan Fabrik